Biyoloji virüsler, biyoloji alanında yer alan virüsler canlı ve cansız olmak üzere gruplara ayrılır. Virüslerin çoğalması için bir ortama ihtiyaç bulunur. Çünkü virüsün çekirdek, hücre zarı ve organelleri bulunmamaktadır. Virüsler kendi kendi kendilerine protein üretemezler ve kendi kendilerine metabolizma içerisinde bulunamazlar. Virüslerin solunum yapma imkanı bulunmamaktadır. Bulunduğu ortamda hücrelere ihtiyaçları bulunur. Hücre içerisinde metabolizmayı ele geçirerek çoğalma özelliği gösterirler. Kristalize halde bekleme özelliği bulunmaktadır. Virüsler DNA bulunduran ve RNA bulunduran virüs olarak iki gruba ayrılmaktadır. Bakteri sebep ile çoğalan virüslere faj ismi verilir. Bu işlemde DNA içerisinde protein üretilmesi sağlanırken; bakteri parçalanması yolu ile kendine yeni ortamlar bulmaya çalışır. Virüslerin çoğalması için bulunduğu ortamda kendi genini çoğaltması gerekir. Bu işlem sayesinde hücrede bulunan ribozomu ve metabolizma işlemini kullanılarak protein DNA ve RNA dan kopyalanarak kendini çoğaltmaya başlar. Çoğalması ile birlikte etrafında bulunan hücreleri ele geçirerek yayılma özelliği gösterir. Virüslerin neden olduğu birçok hastalık bulunmaktadır.
Biyoloji virüsler içerisinde bulunan hastalıklar kuduz, hepatit, herpes, AIDS grip gibi hastalıklar virüs sebepli hastalıklardır.
Biyoloji virüs hastalıklar
Biyolojide grip virüsü, vücutta üst solunum yolu organlarında çoğalma ile meydana gelir. Vücudun diğer bölümlerine yayılır. Boğaz, burun, yutak gibi bölümlerde yayılma gösterir. Ayrıca dudak çevresinde kabarcıklar şeklinde görünüme sebebiyet verir. Tedavi edilmesi gereken virüsler içerisinde yer alırken; yayılması halinde üst solunum yollarında birçok problemlere sebebiyet verir.
Biyolojide AIDS virüsü, vücuda girmesi halinde bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkilenmesine neden olur. AIDS virüsünün bulunduğu ortamda sağlık koşullarını olumsuz yönde etkilediği belirtilmektedir. Bu sayede vücudun savunmasız hale getirir. AIDS virüsü cinsel yolla veya kan yoluyla bulaşan virüsler içerisinde yer alır. Bu virüsün bulaşma şekli başkasının kullandığı tırnak makası, tıraş bıçakları gibi aletlerin kullanılması ile bulaşma özelliği bulunan biyoloji virüsler içerisinde yer alır. Tedavi edilmesi gereken virüs hastalıkları içerisinde yer alırken; hayatı olumsuz yönde etkiler.
Biyolojide kuduz virüsü, hayvan ısırması ile bulaşan hastalıklar içerisinde yer alan kuduz; kedi, köpek gibi hayvanlardan bulaşma özelliği oldukça yaygındır. Kuduz virüsüne yakalandığı zaman kuduz aşısı yaptırılması gereklidir. Bu sayede kuduz virüsünün olumsuz etkilerinin giderilmesi sağlanmış olur.
Biyolojide Herpes virüsü, birçok insanda görülme özelliği bulunan Herpes virüsünün uçuk oluşumuna sebebiyet verdiği belirtilmektedir. Bu virüs sinir hücrelerinin içerisine yerleşerek çoğalma gösterir. Sık sık karşılaşılan virüsler arasında yer alırken; ölümcül olan enfeksiyonlara sebebiyet verebilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde hızlıca çoğalırken; ilaç tedavisi mümkündür. Bulunduğu bölgede kızarıklık, sıvı dolu kabarcıklar, sızı, kabuklanma, ağrı gibi problemlere ortam hazırlar. Tedavi edilmesi gerekli olan virüsler içerisinde yer almaktadır.
Biyolojide hepatit virüsü, belirli belirtiler ile ortaya çıkan virüs olarak tanımlanmaktadır. Özellikle sarılık, halsizlik gibi problemlere bağlı ortaya çıkabilir. Hepatitin uzun sürmesi halinde kronik hepatit olarak tanımlandığı belirtilmektedir. Vücuda toksinler veya enfeksiyonlar sebebiyle yerleşerek çoğalır.