{ "title": "Virüs ve Bakteriler", "image": "https://www.virusler.gen.tr/images/Virus-Ve-Bakteriler-14.jpg", "date": "20.01.2024 12:51:46", "author": "münire elpit", "article": [ { "article": "
Virüs ve Bakteriler; Virüsler, Tabiatımızdaki tüm varlıklar canlı ya da cansız formlar olarak iki gruba ayrılmaktadırlar. Cansız forma dahil olmakta olan varlıklar, üreyemeyen, solunum yapamayan, beslenme ihtiyaçları olmayan tüm varlıklardır. Bir varlığın canlı sayılabilmesi için, üreyebilmesi, beslenebilmesi, solunum yapabilmesi ve diğer tüm canlılar ile ilişki içerisinde olması gerekmektedir. Bilim adamları canlıları sistematik bir şekilde sınıflandırırken virüsün hangi kategoriye gireceği konusunda bir karar verememişlerdir. Çünkü virüsler bazı hallerinde canlı gibi davranırken bazı hallerinde ise tam bir inorganik madde gibi davranmaktadırlar. Bu nedenle ortaya bir zıtlık çıkmaktadır. Virüsler, doğada bulunan en basit canlı türlerinden bile daha bir yapıya sahip olmaktadır. Virüsler hücre yapıtaşlarından sadece üç tanesi ile kompleks yapı oluşturarak meydana gelmektedirler. Bu yapı taşlar, protein, enzim ve nükleik asitlerdir. Virüsler sadece 'elektron mikroskobu' ile görülebilmektedirler. Virüslerin, canlı ve cansız özellik gösterdiklerinden bahsetmiştik. Virüsleri canlı yapan özellik üreyebilmesi olurken, cansız görünmesinin sebebi ise hücre DNA'sının içine yerleşip onu üreme amacıyla kullanamadığı zaman kristal bir yapıya dönüşmeleridir. Virüslerin ortak bir yönleri ise canlı gruba rastlaması ile kendisini çoğaltmaya başlamasıdır. Virüslerin canlı hücre olmadan çoğalmaları ise mümkün değildir. Yani virüs sadece canlı bir hücre ile çoğalabilmektedir.

Bakteriler, prokaryotik özellik gösteren bakteriler, doğada toprak, su, hava, bitki ve hayvan gibi her yerde bulunabilmektedirler. Bakterilerin büyük çoğunluğu tek hücrelilerdir. Besinsel gereksinimleri basittir ve çevresel koşullara hızlı uyum sağlamaktadırlar. Bakterilerde hücre yapısı dıştan içe doğru hücre duvarı, sitoplazma zarı ve sitoplazmadan oluşmaktadır. Belli bir zar ile çevrili gerçek bir çekirdekleri bulunmamaktadır. Bakteriler genellikle küresel veya uzun hücre şeklinde gözlenirler. Bakteriler morfolojik olarak kök, çubuk ve spiral şeklinde görülmektedirler. Bakteriler tek hücreli canlıların büyük kısmını oluştururlar. Genellikle çok hızlı ürüme göstermektedirler. Bir ortamda bakterilerin bulunması veya faaliyet göstermesini çevre koşulları etkilemektedir. Bakterilerin gelişimine hava, ortamın asitliği, nem, sıcaklık ve ozmotik basınç etki etmektedir.
" } ] }