{ "title": "Sars Virüsü", "image": "https://www.virusler.gen.tr/images/Sars-Virusu-68.jpg", "date": "19.01.2024 09:03:09", "author": "Yunus Emre Ateş", "article": [ { "article": "
Sars VirüsüSars (şiddetli akut solunum yolu sendromu), ciddi bir pnömoni benzeri solunum yolu hastalığı olup, ilk olarak Şubat 2003'te güneydoğu Asya bölgesinde görülmüştür. Pnömoni, bir enfeksiyon ya da kimyasalın neden olduğu, akciğerlerin hava kesesinin enflamasyonu için genel bir terimdir. Pnömoni ile akciğerler sıvı ile dolar ve bu da oksijeni kana aktarma yeteneğini etkiler. Sarsvirüsü, atipik bir pnömoni olarak bilinir. Çünkü; normal bakterilerden veya virüslerden kaynaklanmaz.

Sars Virüsü Oluşma Neden Olur?

Koronavirüs adı verilen bir virüs, Sars'ın sebebidir. Koronavirüsün bazı türleri vardır. Bunların bazıları ortak soğukluğa neden olur. Sars koronavirüsü (Sars-Cov), insanlara hayvanlardan bulaştırılmış yeni bir türdür. Sars'ın nasıl yayıldığı tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak uzmanlar, enfekte olmuş bir kişiyle yakın temasın ana sebep olduğuna inanmaktadır. Virüs, aerosol haline getirilmiş (Ekshale edilen) damlacıklar ve vücut salgıları yoluyla yayılır. Virüslü bir kişi öksürdüğünde veya hapşırırken Sarsvirüsüne maruz kalınabilir. Virüs, kapı kolları ve asansör düğmeleri gibi dış yüzeylerden kapılabilir. Bazı uzmanlar, virüs içeren dışkı maddeleri alındığında (Düzensiz kanalizasyon işlemleri, kontamine gıda veya su nedeniyle) Sars'ın yayılabileceğine inanmaktadır.

Sars Virüsü Belirtiler ve Komplikasyonlar

Genellikle yüksek ateş görülür. Kas ağrıları, titreme, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve diyare sıklıkla ortaya çıkabilir. İlk belirtilerin ortaya çıkmasından yaklaşık 1 veya 2 gün sonra, kuru öksürük ve nefes darlığı ortaya çıkar. Çoğu kişi, 6 ile 7 gün sonra iyileşmeye başlar. Bununla birlikte, bazı insanlar çok ciddi nefes alma problemleri yaşarlar. Nefes almalarına yardımcı olması için bir makinenin (Vantilatör) yardımına ihtiyaç duyabilirler. Bu grup için Sars'tan ölme riski daha yüksektir. 50 yaşın üzerindeki kişiler ve diğer tıbbi durumları olan kişilerin (Kalp rahatsızlıkları, şeker hastalığı), ciddi solunum sıkıntısı çekme olasılığı daha yüksektir.

Sars Virüsü Tedavi ve Önleme

Sarshastası, hastanede tedavi edilmelidir. Hastalık şiddetli olduğu için, hastalığın nedeni teyit edilmeden önce, semptomlara dayanarak tedavinin başlatılması gerekir. Sars olduğundan şüphelenilen kişiler, diğer hastaları ve sağlık çalışanlarını korumak için tecrit edilir. Şimdiye kadar, Sars tedavisi için hiçbir ilaç kanıtlanmamıştır. Tedavilerin büyük bir kısmı destekleyici olup, damar içi sıvılar ya da nefes almaya yardımcı olmak için solunum cihazı içerebilir. Her ne kadar antibiyotikler Sars'ın tedavisinde yardımcı olmasalarda, kişinin sekonder bir bakteri enfeksiyonu geliştirdiği vakalarda kullanılmaları mümkündür. Genel olarak viral enfeksiyonlardan korunmak için el hijyeni uygulanır. Eller sık sık sabunlu su ile yıkanır ve 20 saniye boyunca hızlıca ovulur. Ellerde görülür bir kirlilik yoksa, alternatif olarak alkol esaslı el ovuşturucusu kullanılabilir.
" } ] }