{ "title": "Rota Virüsü Aşısı Yapılmalı Mı", "image": "https://www.virusler.gen.tr/images/Rota-Virusu-Asisi-Yapilmali-Mi-29.jpg", "date": "21.01.2024 07:04:50", "author": "feride akdoğan", "article": [ { "article": "
Rota virüsü aşısı yapılmalı mı sorusu çok sıkça sorulan bir sorudur. Rota virüs erken çocukluk döneminin yani ilk altı yaş altının korkulu hastalıklarındandır. Çocuklarda mide ve bağırsak iltihabının en yaygın nedenlerindendir. Rota virüsünün henüz tam olarak bir tedavisi yoktur. Bu nedenle rota virüsü aşısı mutlaka yapılmalı ve bağışıklık güçlendirilmelidir. Rota virüsü, kuluçka dönemi dahil olmak üzere bir bünyede ortalama on beş gün kadar kalıcı olmakta. Buda risk teşkil eden bir mikrop için oldukça uzun bir süredir.

Rota virüsü aşısı yapılmalı mı, yapılmamalı mı tartışmaları oldukça fazladır. Bunun nedeni ise aşının altı ay üstü bebeklerde bağırsak düğümlenmesine sebebiyet vermesidir. Bazı araştırmalar sonucunda rota virüsü aşısının en uygun olduğu dönem ilk beş aylık bebeklik dönemidir. İki dozda ağız yolu ile uygulanan bu aşı kesinlikle altı ayı aşan dönemde yapılmamalıdır. Aksi takdirde koruyuculuğunu yitirmiş olur. Yani ilk ortalama 10-14. Hafta arasında yapılmalı, hemen ardından altı ile sekiz hafta sonrasında ikinci doz yapılmalıdır.

Sonuç olarak rota virüsü aşısı yapılmalı mı sorusunun cevabı, net olarak yapılmalıdır. Gelişmekte olan ülkelerde yılda yaklaşık olarak yarım milyon çocuk haytını bu virüs yüzünden kaybetmekte. Aksine gelişmiş ülkelerde ise bu oran oldukça azdır. Dünyada ise her yıl yaklaşık beş yüz bin çocuk yoğun ishal ve su kaybından hayatını kaybetmekte. Bu oranlar göz önüne alındığı takdirde rota virüsü aşısı yapılmalı mı sorusu tartışılmamalı bile. Rota virüsü çocukların hayatını kaybetme riski taşıdığı ve ilaç tedavisi olmayan bir virüstür bu nedenle aşı mutlaka yapılmalı ve çocuklarımıza bağışıklık kazandırılmalıdır.
" } ] }