{ "title": "Kızamık Virüsü", "image": "https://www.virusler.gen.tr/images/Kizamik-Virusu-26.jpg", "date": "21.01.2024 03:03:55", "author": "haceryaman", "article": [ { "article": "Kızamık virüsü, Kızamık virüsü paramyxoviridae familyasından bir hastalıktır. Genellikle çocuklarda görülen kızamık hastalığı bulaşıcıdır. Kızamık virüsü özellikle çocukluk döneminde vücuda giriş yapması ile hastalık belirtilerine neden olan ve hayatta bir kere geçirilen bir hastalıktır. Bazı insanlarda kızamık 2 kere de görülebilir fakat bu çok nadir bir durumdur. Kızamık virüsü vücudun bir kere yaşadığında bağışıklık kazanarak tekrar yaşanmaması için vücudun tanıdığı ve bağışıklık kazandığı bir virüstür. Kızamık virüsü çeşitli yollardan vücuda bulaşmaktadır.

Özellikle kişinin solunum yollarına yerleşen ve kuluçkaya yatan kızamık virüsü 4-10 gün arasında bir kuluçka süresi sonrasında vücutta kendini belli eder ve kişinin çeşitli problemler yaşamasına neden olur. Kişinin günlük aktivitelerini sınırlayan ve yerine getirememesine neden olan kızamık hastalığı bazı durumlarda doktor kontrolü gerektirebilir. Kızamık virüsünün henüz kızamık aşısı olmamış çocukta oluşması tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur. Aşılanmadan kızamık hastalığı yaşayan çocuklar hastalığın belirtilerini çok daha ağır bir şekilde yaşamaktadır. Bu nedenle kızamık olan kişiden aşısız çocukları mümkün olduğunca uzak tutmalısınız. Hava ve su damlacıkları yoluyla sağlam insanlara bulaşan kızamık virüsü aşı olmamış kişilere geçiş yapmaması için aynı oda içerisinde bile kalmaması gereklidir. Aşısız çocuğun tam korunma altında olması için kızamık olan çocuğun odasına girmemesi ve aynı havayı solumaması gereklidir.

Kızamık virüsü belirtileri nelerdir?
Kızamık virüsünün en iyi tedavisi aşıdır. Aşı bu hastalığın vücuda geçiş yapsa bile hafif komplikasyonlarla atlatılmasına fayda sağlamaktadır. Fakat yine de bilinmelidir ki kızamık virüsü taşıyan ve kızamık hastalığına yakalanan kişilerin hastalığını ihmal etmeden doğru tedavi yöntemleri ve davranışlarla hastalığın bir an önce iyileşmesi için çaba göstermeleri önemlidir. Hastalık ihmal edildiği takdirde tehlikeli olabilir.

" } ] }