{ "title": "Hpv Virüsü Nasıl Geçer", "image": "https://www.virusler.gen.tr/images/Hpv-Virusu-Nasil-Gecer-78.jpg", "date": "21.01.2024 20:17:54", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "HPV virüsü nasıl geçer, virüs genellikle cinsel yolla bulaşan hastalıklar içerisinde yer alır. Bayanlarda genital bölgede rahim ağzında siğiller oluşumuna, erkeklerde penis içerisinde veya üzerinde siğil oluşumuna sebebiyet verir. Vücuda girdiği zaman belirli süre kuluçka dönemi halinde bekler ve daha sonrasında çoğalmaya başlar. Genital bölümlerde lezyon oluşumuna sebebiyet verir. Hastalığın tedavi edilmesi sonrasında tekrar etme özelliği bulunur. Bulaşması halinde vücutta genital bölge etrafında kabarcıklar, sivilce gibi ağrısız oluşumlar oluşmasına sebebiyet verir. Rahim ağzına yerleşerek bu bölgede kanser oluşumuna sebebiyet verir. Bayanlarda rahim kanseri, erkeklerde ise penis kanserine sebebiyet verir. Değişik formlarda bulunan HPV virüsünün kanser oluşumuna neden özelliği bulunmaktadır. Bazı türleri belirti vermeden vücut tarafından yok edilirken; bazıları kansere sebebiyet verebilir. HPV virüsü cinsel birliktelikte ilişkisi esnasında kondom kullanılmadan ilişkiye girilmesi ile bulaşabilir.

Hpv Virüsü nasıl geçer, bulaşması için ilişkiye olmasına gerek yoktur. Genital bölgelerde bulunan ten teması, sürtünme yolu veya ciltte bulunan kesik yara tahriş gibi alana HPV virüslü kişinin temas etmesi halinde bulaşma ihtimali oldukça yüksektir. Erkeklerde bulunan penis sıvısı içerisinde bulunduğu belirtilmektedir. Sıvının partnere temas etmesi halinde veya açık yara kesik gibi alanlara teması ile geçtiği belirtilmektedir. Tek eşlilik yaşamayın kişilerde aktif olarak görülme özelliği oldukça fazladır. İlişki dışında ortak tuvalet kullanımı, iç çamaşırı kullanımı, HPV virüslü kişiyle temas edilmesi, tokalaşma gibi durumlarda bu bulaşma ihtimali oldukça yüksektir.

HPV virüsü nasıl geçer?

Birden fazla kişiyle birlikte olan kişilerde yaygın olarak görülme özelliği oldukça fazladır. Bu kişilerin eşleri ile temas etmesi halinde partnerine bulaşma özelliği oldukça yüksektir. Tekrar eden hastalık olarak yer alsa da krem ilaç gibi yöntemleriyle tedavi edilmesi mümkündür. Bağışıklık sistemine zarar veren virüsün bulaşması değişiklik göstermektedir. 10 kişilerin ikisinde cinsel yol dışında bulaştığı belirtilmektedir. Genç kızlarda bile görülme özelliği bulunan HPV virüsünün tuvalet yoluyla veya HPV virüsü olan kişiyle temas edilmesi halinde bulaştığı belirtilmektedir. Anne adayında bulunan virüsün bebeğe geçme ihtimali oldukça yüksektir. Bundan dolayı gebeliğin sezaryen ile sonlandırması tavsiye edilir. Gebeliğin normal doğum halinde meydana gelmesi bebeğin ağız yolu ile HPV virüsüne yakalanma riskini artırır. Bu sebepten dolayı sezaryen yaptırılması son derece önemlidir. HPV virüsü bulaşmasının ardından tek seferde tedavi edilmesi mümkün değildir. Bu sebepten dolayı HPV virüsüne yakalanmamak için tek eşlilik tavsiye edilmektedir. Ayrıca HPV virüsü taşıyan yakını olanların onların kullandığı eşyaları kullanmaması, onların girdiği tuvaletten uzak durması ve ten temasında bulunmaması tavsiye edilir. Böylece HPV virüsünden uzak kalınması sağlanabilir. Ayrıca HPV virüslü kişiyle aynı ortamda yaşanılıyor ise diğer bireylerin yılda bir kez smear testi uygulanması ve kendilerinde de HPV virüsünün varlığının olup olmadığının kontrol edilmesi son derece önemlidir.
" } ] }