{ "title": "Hpv Virüsü Kadın", "image": "https://www.virusler.gen.tr/images/Hpv-Virusu-Kadin-64.jpg", "date": "19.01.2024 17:28:45", "author": "münire elpit", "article": [ { "article": "
HPV Virüsü Kadın, HPV Virüsü, adından da anlaşılacağı gibi virüslerin neden olduğu bir hastalık türüdür. Genital siğilin ve kadın da rahim ağzı kanserinin ilk sebebidir. Yüzden fazla tipi olan HPV hastalığının yüksek tipli ve düşük tipli tipleri bulunmaktadır. Bulaşma sebeplerinin başında gelen cinsel ilişkinin yanı sıra başka yollar ile de bulaşabilmektedir. Ortak havlu kullanımı, ortak iç çamaşırı kullanımı, havuz ve tuvaletlerden de bulaşabilen HPV virüsü özellikle sıcak ortamlarda bulunmaktadır. HPV virüsünün bir mukoza içinde penetre olması gerektiğinden dolayı cinsel yolla bulaşma olasılığı daha yüksektir. Çünkü cinsel ilişkide mukozada bir de fekte oluşarak virüsün buraya yapışarak bulaşması daha sıktır. Diğer bir sebep ise rahim ağzına yerleşme durumudur. Bu durum rahim ağzı kanserine kadar sebebiyet verebilmektedir. Yüksek tipli virüsler rahim ağzına yerleşerek kadının direncini yapısını değiştirerek belli bir zaman içerisinde hafif lezyonlardan başlayarak ağır lezyonlara kadar ilerler ve en son olarak rahim ağzı kanserine dönüşmektedir. Ülkemizde istatiksel bir bilgi verilmemesine karşın Batı toplumlarında ve Amerikan istatistiklerine göre her dört kadından üçünde HPV virüsünü hayatı boyunca bir kez bile olsa gözlemlenmektedir. HPV virüsü olan kadınların, bu virüsten kurtulabilmesi için doktor kontrolü şarttır. Ortalama iki yıl içinde HPV virüsünden kurtulmak mümkündür. Her kadının her yıl mutlaka bir kez smear testi yaptırması sağlık açısından önem taşımaktadır. 9-26 yaş arası risk gruplarıdır.

HPV Virüsü Belirtileri Nelerdir?

Hastalık taşıyan kişi ile temas olduktan sonra hastalık hemen ortaya çıkmayabilir. HPV virüsü kişiye bulaştıktan sonra vücudun kendi savunma merkezi bazen o virüsü etkisiz hale getirebilmektedir. Başka bir olasılık ise HPV bulaşan kişide sessiz enfeksiyonun ortaya çıkmasıdır. Böyle bir durumda olan kişide yıllarca bir belirti ortaya çıkmayabilir. Bu durumdaki bir kişi virüs olduğunu bilmediği için bu virüsü partnerlerine bulaştırabilmektedir. HPV bulaşan kişide genel olarak ortaya çıkan durum siğil denilen oluşumların görünür hale gelmesidir. Siğiller genellikle ciltten kabarık, pembe ve beyaz renkte bazen tek şekilde bazen gruplar halinde olan oluşumlardır. Nadiren de olsa düz siğiller de görülebilmektedir. Siğillerin oluştuğu yerler genellikle nemli bölgelerdir.

HPV Virüsü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kesin bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte dondurma ve yakma işlemleri yapılabilmektedir.
" } ] }