{ "title": "Hpv Virüsü Aşısı", "image": "https://www.virusler.gen.tr/images/Hpv-Virusu-Asisi-63.jpg", "date": "19.01.2024 08:54:04", "author": "Abdulvahid Çavuşoğlu", "article": [ { "article": "Hpv Virüsü Aşısı, HPV (Human papilomavirus enfeksiyonu) virüsü, en çok cinsel yolla bulaşan ve de kadınların genital bölgelerinde kondilom (Siğil), vajina kanseri ve rahim ağzı kanserine yol açabilen üstelik yüzden fazla tipi bulunan bir virüs türüdür. Vücudun değişik yerlerinde kondilom, hücresinin çoğalmasına ve de kansere neden olabilir. HPV vücuda girdikten sonraki iki üç ay içinde siğillerin oluşmasına yol açar. Siğillerin en çok genital bölgede olurken vücudun diğer yerlerinde de olması mümkündür. Hpv'nin yüzde sekseni doksanı vücudun savunma mekanizması tarafından yok edilir. HPV virüsünün kanser oluşturma süresi on, on beş yıl arasında değişir. Rahim ağzı kanserlerinin yüzde doksan dokuzunda HPV pozitiftir. HPV virüsü erkeklerin penis, skrotum (Testis torbası) ve anorektal (Makat) kanserlerin nedenleri arasında sayılır. Oldukça yaygın görülen HPV virüsü hem kolay bulaşır hem de önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. Yüze yakın türü olan virüsün en yaygın türlerine karşı günümüzde aşılama yapılmaktadır.

Hpv Virüsü Aşısının Önemi

Hpv aşısını kullanmadaki ana amaç rahim ağzı kanseri öncesi lezyonları ile rahim ağzı kanserinin önlenmesidir. HPV'den koruyucu aşılar HPV virüsüne kapılmadan önce veya kapıldıktan hemen sonra kişilerdeki immün sistemlerinin harekete geçmesi ile kanser oluşumunu önlemeyi hedefleyen aşılardır. HPV enfeksiyonu kapmış kişilerde koruyucu bir aşı ya da kesin bir tedavi yöntemi maalesef şu an için mevcut değildir. Bu sebeple kanser veya kansere meyilli olma durumu ortaya çıktığında hastayı tedavi etmek için verilen teropotik (Tedavi edici) aşılar halen bilim insanlarının çalışma alanları içerisindedir. Koruyucu nitelikteki HPV aşıları virüs türlü partiküller içeren fakat virüsün yaptığı etkiyi oluşturmadan yalnızca vücuttaki immün sistemini harekete geçirip kişinin uzun süre HPV virüsüne direnç göstermesini sağlayan aşılardır.

Hpv Virüsü Aşısı Türleri

Merck firmasının geliştirdiği quadrivalan yani tip on altı, tip on sekiz, tip altı ve tip on bir benzeri türlerine karşılık geliştirilen Hpv virüsü aşısının ticari ismi Gardasil'dir. Aşının uzun süreli kalıcı olabilmesi için bir defa yapıldıktan iki ve altı ay sonra tekrarlanması gerekmektedir. Üç doz enjekte edildikten sonra aşının etkinliği ömür boyu devam eder ve ilerleyen yıllarda doz tekrarı yani rapel gerekmez. Gardasil iki bin altı haziran ayında FDA onayı alınmış olup bu dönemden itibaren kullanılmasına onay verilmiştir. Gardasil, iki bin yedi yılı nisan ayı itibari ile ruhsat işlemlerini gerçekleştirmiş olup o tarihten itibaren Türkiye ilaç marketlerinde bulunmaktadır.

Bir diğer Hpv Virüsü Aşısı ise Amerikan firması olan (GSK) GlaxoSmithKline tarafından üretilen Cervarix'dir. Cervarix bivalan bir aşıdır ve de HPV tip on altı ve tip on sekize benzer partiküller içerir. Cervarix özellikle servikal kanser ve prekanser türlerini önlemeye yönelik geliştirilmiştir. Amerikan Gıda ve İlaç Teşkilatı FDA iki bin dokuz ekim ayında Cervarix'in adölesan dönemden beri kullanılmasına onay vermiştir. Cervarix'in kullanımına gelirsek, Cervarix yeterli antikor titresini oluşturabilmesi için bir defa yapıldıktan bir ve altı ay sonra tekrar enjekte edilmesi gerekir. Cervarix içinde dozlar bittikten sonra tekrar edilmesine gerek yoktur.

Hpv Virüsü Aşısı ve Gebelik

Hpv Virüsü Aşısı gebelikte yapılamaz. Ancak emzirme döneminde yapılmasında bir sakınca görülmemiştir. Gebelikte yapılmamasının sebebi ise yeteri kadar bu konu hakkında kanıt bulunmamasıdır. Teorik olarak bakıldığında her iki HPV virüsü aşısı da canlı virüs aşısı olmadığından dolayı tesadüfen gebelikte yapılsalar bile gebelik tahliyesi yani kürtaj önerilmez. Ama gebelik izlemi olmalıdır. Hpv virüsü aşısı yapıldığında gebelik olursa ikinci dozdan sonra antikor titresi artmaya başlar. HPV aşısının tek dozu yapıldıktan sonra gebelik olursa ikinci ve üçüncü dozlar yapılmamalıdır ve doğum sonu beklenmelidir. Doğum sonrasında hiç aşı yapılmamış gibi üç doz yeniden yapılır. İki doz yapıldıktan sonra hamile kalınmış ise üçüncü doz doğumdan hemen sonra yapılmalıdır. Böylece üç dozda tamamlanmış olur ve üç dozun bir yıl içinde tamamlanması önemli olduğu unutulmamalıdır.
" } ] }