{ "title": "Herpes Virüsü", "image": "https://www.virusler.gen.tr/images/Herpes-Virusu-62.jpg", "date": "21.01.2024 21:18:39", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Herpes Virüsü, Halk arasında uçuk adı verilen herpes yine aynı adla tanımlanan herpes simpleks virüsünden kaynaklanmaktadır. Özellikle ciltte ve mukozada gözlenen bu virüs içi sulu keseciklerden oluşan görüntüsü ile bulaşıcı bir hastalıktır. Bu virüsün 8 türü bulunsa da genellikle 3 tipi daha sık görülmektedir.

Herpes virüsünün sık görülen türleri HSV1 ağız ve dudak çevresinde, HSV2 genital bölgede, HSV3 ise zona hastalığını yapan ve sinirlere yerleşen türüdür. HSV3 diğerlerinde olduğu gibi içi su dolu kabarcıklar şeklinde değil, daha çok oluştuğu yerde kızarıklık, batma, yanma ve zonklama tarzı ağrı ile kendini gösterir. HSV1 ağız bölgesinde özellikle dudak ve burun çevresinde görülür bu kabarcıklar kısa bir süre sonra o bölgede kabuk bağlayarak ülserleşir. Kabuklar sarı beyaz renkte görülür. HSV2 virüsü ise kasıklar, kadın vajina dışı, anüs ve vajina arasındaki bölge, erkekte penisin gövdeye yakın kısmı, nadiren penis başı ve testisler ve de kalçayı etkilemektedir.

Herpes Virüsü ve Bulaşma

Her türde bulaşma temas ile olmaktadır. Başlıca bulaşma yolları;
Özellikle HSV2 görülen kişilerin hemen tedavi altına alınması, cinsel ilişkiden uzak durulması ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından kişinin taranması gereklidir.

Herpes Virüsü Belirtileri Nelerdir?

Virüs alındıktan yaklaşık birkaç gün içerisinde belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bazen hastalık hiçbir belirti vermeden ilerlemektedir. Belirtiler kişinin bağışıklık sisteminin kuvvetli olup olmaması ile alakalıdır. Ciltte ve cinsel bölgede iç su dolu kabarcıkların oluşması görünen ilk belirtidir. HSV3'te ise o bölgede kızarıklık ve ağrı ilk belirtilerdendir. Klinik bulgular teşhiste çok önemlidir. Doktor muayenesi ile hemen teşhis edile bilinir. Herpes virüsünün tam bir tedavisi bulunmamaktadır. Virüsü alan bireyler hayatları boyunca bu virüsü taşımaktadır. Önemli olan bağışıklığı güçlendirmek, alkol, sigara, stres, beslenme bozukluğu, aşırı yorgunluğa dikkat edilmelidir. Hastalık belirti verdikten sonra bölgeye antibiyotikli kremler kullanılır. HSV3'te ise tedavi oral yoldan alınacak ilaçlar ile yapılır.
" } ] }