{ "title": "Hepatit Virüsü", "image": "https://www.virusler.gen.tr/images/Hepatit-Virusu-97.jpg", "date": "22.01.2024 01:10:46", "author": "Müslüm özpolat", "article": [ { "article": "
Hepatit Virüsü, karaciğer iltihaplanması ile oluşan bu hastalık insan sağlığına ciddi zararlar verebilmektedir. Bu hastalığın bulaşması genellikle kan ve cinsel ilişki yolu ile oluşmaktadır. Ancak bazı durumlarda kendiliğinden de oluşabilmektedir. Hastalık vücuda etki ettiği zaman hiçbir belirti göstermeden ortaya çıkabilir. Hepatit virüsünün oluşmasında bazı virüslerde etkili olabilmektedir. Ayrıca vücuda alınan ilaçlar, toksik maddeler ve bağışıklık sisteminin bozulmasıyla meydana gelebilmektedir. Halk arasında sarılık ile hepatit hastalığı birbirine karıştırılmaktadır. Sarılık sadece hepatit hastalığının belirtilerindendir. Hepatit hastalığının belirtisi olan bu hastalığın önlenmesi mümkündür. Hepatit hastalığına neden olan çeşitli virüsler bulunmaktadır.

Hepatit virüsü çeşitleri ve özellikleri nelerdir?

Hepatit virüsleri A, B, C, D, E olmak üzere kendi içinde sınıflara ayrılmaktadır. Bu virüslerden A ve E virüsleri dışkı ile vücuttan dışarıya atılmaktadır. Hepatit A virüsünün neden olduğu sarılık hastalığı ilk haftalarında oldukça bulaşıcı bir özellik göstermektedir. Hastanın dışkısı veya idrarıyla temas eden bir kişide bu hastalığın görülme olasılığı oldukça yüksektir. Ayrıca hasta bireyde oluşan hepatit A hastalığı, hastanın dışkısının içme suyuna veya toprakta yetişmekte olan besinlere etki etmesi sonucu ile de bu hastalık bulaşmaktadır. Hepatit B ve C virüsleri kan ve kon ürünlerinin alınması yoluyla, mikroplu iğnelerin vücut ile temas etmesiyle ve hijyensiz ortamlarda baş gösteren mikropların vücuda girmesiyle oluşabilmektedir. Ayrıca bu hastalıların bulaşmasının en önemli nedenlerinden biri de kişisel eşyaların ortak kullanımıdır. Ortak kullanılan jilet, diş fırçası veya buna benzer kişisel eşyalar hastalığı bulaşmasını oldukça kolay bir hale getirir.

Hepatit virüsünün vücuttan atılabilmesi mümkündür. A ve E hepatit hastalıklarının tedavisi tam olarak yapılabilmektedir. Bu tür virüslere karşı yapılan tedaviler oldukça başarılı sonuçlar vermiştir. B ve C hepatit virüsleri ise vücutta kalıcı bir hal alabilir. Bu virüsler oldukça ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Hepatit C virüsünün ise günümüzde herhangi bir aşısı bulunmamaktadır. Hepatit B ve hepatit C hastalıkları vücutta ilerler ise siroz ve karaciğer kanserine neden olabilir. Hepatit C virüsünün yaygınlığı çok düşüktür. Bu yüzden sıkça görülmeyen bu hastalığın bulaşma ihtimali oldukça düşüktür. Ancak hemodiyaliz hastaları ve sık sık nakli yapan için ciddi riskler oluşturabilmektedir. Bu virüsler vücutta kalıcı bir hal alabilir ve kişinin hayatı boyunca virüs vücutta kalabilir.
" } ] }