{ "title": "Hepatit B Virüsü", "image": "https://www.virusler.gen.tr/images/Hepatit-B-Virusu-41.jpg", "date": "20.01.2024 01:59:19", "author": "Mustafa Güler", "article": [ { "article": "Hepatit B virüsü, bu virüs insanlarda karaciğerde iltihaplanmaya neden olmaktadır. Bu virüsün hastalığına hepatit B adı verilmektedir. Bu hastalık kan, temas ve cinsel yollarla insandan insana bulaşabilmektedir. Bunun yanı sıra hiçbir belirti vermeden uzun süre ilerleyebilir. Ancak ileri aşamalarda karaciğer kanserine ve sirozla sonuçlanan ağır bir tabloya da neden olabilmektedir.

Hepatit B virüsü belirtileri, hepatit B virüsü ortalama olarak 90 gün sonra hepatit b hastalığı olarak ortaya çıkar. Ancak bu süre 6 hafta ile 6 ay arasında da değişebilmektedir. Genel olarak belirtisi yorgunluk, iştah kaybı, bulantı ve kusma, kilo kaybı, avuç içinde kırmızı lekeler, bozulan uyku düzeni, sarılık, kan kusma, karaciğer bölgesinde acı ve rahatsızlık, yüksek derece ateş ve nefes darlığı sayılabilmektedir.

Hepatit B virüsü nasıl bulaşmaktadır?

Anneden bebeğine, virüs hamilelik sırasında değil de daha çok doğum esnasında anne karnıyla bebeğe bulaşır.

Korunmasız cinsel ilişki, eğer prezervatif kullanmadan seks yaparsanız eşinize büyük olasılıkla hastalığı bulaştırırsınız.

Kan nakli, genel olarak kan merkezleri topladıkları kanları hepatit B virüsüne karşı test etmektedirler. Test edilmeyen bir kandan nakil yapılmışsa bu virüsün bulaşması kaçınılmaz olacaktır.

Kişisel eşya paylaşımı, hepatit B virüsü birkaç gün boyunca çok az miktarda kan ya da vücutsal sıvıda yaşayabilmektedir.

Hepatit B virüsünden korunma, bu virüsten korunmak için aşılar yapılmaktadır. Bu aşıları aksatmadan düzenli bir şekilde yapıldığı zaman vücut virüse karşı bağışıklık kazanmaya başlamaktadır. Hamilelik döneminde bu aşılar rutin olarak yapılmaktadır.
" } ] }