{ "title": "H1n1 Virüsü", "image": "https://www.virusler.gen.tr/images/H1n1-Virusu-57.jpg", "date": "20.01.2024 07:57:43", "author": "Sedef", "article": [ { "article": "

H1n1 virüsü: Uzun yıllar ülkemizin baş belası olan H1n1 virüsü kirli ve mikroplu yerlerde üreyip bulaştığı için halk arasında domuz gribi olarak da bilinmektedir. Kişiden kişiye bulaşan viral bir virüs olan H1n1 virüsü domuzlar arasında görüldüğü için domuz gribi denilmiştir. Vücutta farklı belirtiler vererek ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler kimi zaman kişiden kişiye değişiyor olsa da genel olarak ateş, titreme, bulantı, kusma, öksürük, baş ağrısı, halsizlik, vücutta oluşan ağrılar, sindirim rahatsızlıkları ve üşüme ile kendini belli eder. Eğer soğuk algınlığı, nezle ya da grip gibi bir hastalığa yakalandıysanız hemen hemen aynı belirtileri göreceksiniz. Gribe benzeyen ve kişiden kişiye çok çabuk geçen bu hastalık bulaşıcıdır. Öksürük, bulantı, kusma ya da hapşırma ile tüm alana yayılarak çabuk bir şekilde bulaşır. Eğer kendinizi grip gibi hissediyorsanız domuz gribi olarak bilinen H1n1 virüsüne yakalanmış olabilirsiniz. Eğer böyle bir durumdan şüphe ettiyseniz o zaman dikkatli davranmanız gerekir. Çünkü yanınızda bulunan diğer sevdiklerinize de bulaşarak çok çabuk bir şekilde yayılma gösterir. H1n1 virüsüne yakalan bir kişinin tüm eşya ve malzemeleri ayırılmalıdır. Yemek tabağı, kaşığı, havlusu, kıyafetleri başkası tarafından kesinlikle kullanılmamalıdır. Kesinlikle H1n1 virüsüne yakalan kişiye temastan uzak durulmalıdır. Kendi sağlığınız ve karşıdaki kişinin sağlığı için dikkatli olmalısınız.

H1n1 virüsü: Grip gibi belirtiler veren domuz gribinin ilk bir haftası kuluçka süresidir. Bu yüzden hastalığın bulaşma durumu çok yüksektir. Kişide meydan gelen belirtiler sonucunda öksürük ya da hapşırma sonucunda etrafa yayılan mikroplar kişiye bulaşması halinde diğerine geçmektedir. Kesinlikle maske ve eldivensiz temas edilmemelidir. Kesin H1n1 virüsü olduğunu anlamak için bir doktora gitmelisiniz. Ülkemizde ve Farklı ülkelerde yapılan uzunca araştırmalardan sonra tanı koyulmakta ve ona göre tedavi uygulanmaktadır. Hastane ortamında hijyenik bir ortam sağlanmalı. Doktor ve hemşirelerin haricinde hasta yakını içeri alınmamalıdır. Viral bir virüs olan domuz gribi ilaçlarını düzenli olarak kullanmalısınız.

H1n1 virüsü: Hastane ortamında yapılan tahlil sonuçlarına göre tanı konulmalıdır. Yakın temastan kaçınılmalıdır. Hem hastanın sağlığı için hem de kendi sağlığınız için bakterili ve mikropların ürediği yerlerden uzak durmanız gereklidir. Doktorunuzun uygulamış olduğu ilaç tedavisi bir an önce eski sağlığınıza kavuşmanıza yardımcı olur.
" } ] }