{ "title": "Ebv Virüsü", "image": "https://www.virusler.gen.tr/images/Ebv-Virusu-88.jpg", "date": "19.01.2024 10:39:48", "author": "Münire Taş", "article": [ { "article": "Ebv Virüsü, Halk arasında öpücük hastalığı olarak da bilinir. Yakın temas, tükürük salgısı, kan yolu ve enfeksiyonlu eşyalara temas ile bulaşan bir hastalıktır. Virüs, tükürük ve boğaz mukusundan vücuda girerek gırtlaktaki lenf bezlerine girer. Kuluçka dönemi çocuklarda 40 gün yetişkinlerde 15-20 gündür. Bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde hastalık üşüme, yorgunluk, boğaz ve baş ağrısı şikâyetiyle başlar. Yaklaşık bir ay içinde özellikle boyun bölgesinde şişkinlik, ateşlenme deride kabarcıklar görülebilir. Boğmaca difteri gibi hastalıklara benzerlik gösterdiği için Ebv virüs teşhisi etmek zordur. Ancak başlangıç safhasında kan testi ile teşhis edilebilir. Romatizma ve lösemi gibi bazı ağır hastalıkları geçirdikten sonra bağışıklık sisteminin zayıflaması ile Ebv virüs ortaya çıkmaya başlar. Bağışıklık sistemine etkileyerek zayıflamasına neden olur. Böylece Ebv virüs uzun yıllar vücutta kalabilir bakteri ve mantar sürekli çoğalır.

Ebv Virüsü İlerlemesi

Ebv virüsü bebek ve çocuklarda hafif belirtiler olabileceği gibi çocuklarda lenf bezlerinde büyüme, boğaz iltihabı, kulak iltihabı, karın ağrısı ve ishal gibi şikâyetler görülebilir. Genç ve yetişkinlerde hastalık daha ağır seyredebilir. Bunlar yüksek ateş, lenf bezlerinde büyüme boğaz ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, kas ağrıları, üşüme, titreme ve terleme gibi şikâyetler görülebilir.

Ebv Virüsü Tedavisi Nasıl Yapılır?

İlk belirtileri üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarına benzerlik gösterir. Bademciklerde büyüme, boğada kızarıklık, dalak büyümesi, karaciğer büyümesi, yüzde ve dudaklarda ödem gibi belirtiler görülebilir. Ateşli virüs, hastalığı olduğu için antibiyotik kullanımı işe yaramaz. Yüksek ateş varsa ateş düşürücü ilaçlar verilebilir. Doktor kontrolü altında olması gerekir. Bağışıklık sistemi güçlü ise nadiren ilaç tedavisi gerekir. Bağışıklık sistemini güçlendiren enerji verecek besinler tüketilmelidir. Doğru beslenme sonucu bağışıklık sistemi güçlenerek Ebv virüsü bakteriler ile savaşarak yok eder. Tedavide olumlu gelişmeler görülür. Katkı maddesi içeren, paketlenmiş hazır gıdalardan uzak durmak gerekir. Bolca B ve C vitamini tüketmek gerekir. Nişastalı gıdalardan, alkol ve sigaradan uzak durmak gerekir.

Tedaviye geç kalındığı taktirde ciddi hastalıklara yol açar. Karaciğer büyümesi sarılığa, merkezi sinir sisteminin etkisi ile menenjit hastalığına, akciğeri etkileyip zatürreye ve kalp zarında iltihaplanmaya sebep olabilir.

Ebv Virüsü Korunma Yolları

Bulaşıcı bir hastalık olduğu için insanlarla yakın temastan kaçınılmalı. Hastalık geçtikten sonra Ebv virüsü, kişinin kanında yıllarca kalabilir. Bu sebeple hastaların kan vermeleri doğru değildir. Bu hastalıktan korunmanın yollarından birisi de özellikle çocukları dudaktan öpmekten kaçınmak gerekiyor. Yemek yerken kullandığımız kaşık, çatal, tabak ve bardakları ortak kullanmamak gerekir.
" } ] }