{ "title": "Dna Virüsleri", "image": "https://www.virusler.gen.tr/images/Dna-Virusleri-18.jpg", "date": "19.01.2024 11:16:54", "author": "Uğur Şamiloğlu", "article": [ { "article": "Dna virüsleri: isimlerinde belirtildiği gibi yapılarında DNA bulunduran virüslerdir. Dna virüsleri sadece insanlarda bulunmaz. DNA virüsleri üzerinde DNA sarmalı bulunan her hayvan üzerinde gelişip yaşayabilir. Virüsler konusunun bir dalı olan DNA virüsü kesinlikle RNA virüsüyle beraber bir arada bulunmaz. Bütün virüsler kapsid adı verilen proteinlerini kendilerine göre kodlarlar. DNA virüslerini 5 başlık altında toplayabiliriz. Bunlar; Parvovirüs, Papovavirüs, Adenovirüs, Herpesvirüs, Poksvirüstür. Parvovirüs yanaklarda oluşan tahriş edici özelliğinden dolayı 'Tokatlanmış yanak sendromu' olarak da bilinir. Genelde damlacık yolu ile de bulaşabilsede fetüs henüz anne karnında iken vertikal olarak bulaşabilen çok bulaşıcı bir DNA virüsüdür. Ancak ciltte döküntü başladığı zaman artık bulaşıcı değildir. Papovavirüs birçok hayvan ve insanlarda kolayca bulaşabilen ve en kısa sürede siğillere yol açabilen çift iplikli DNA bulunan bir virüstür. Adenovirüsler insanlarda özellikle çocukluk döneminde özellikle göze verdiği etkisiyle beraber sindirim yolları ve solunum yollarına vermiş olduğu tahribat büyüktür. Herpesvirüs bulaşıcı virüs hastalığının en çok bilinen hastalığı halk arasında 'uçuk' olarak isimlendirilen lezyonlardır. Bu lezyonlar genellikle mukoza ve derinin birleşim yerlerine bulaşır ve üremeye devam ederler. Poksvirüsler halk arasında 'çiçek hastalığı' olarak da bilinir.

Poksvirüsler her yaşta insana kolayca bulaşabilen ciltte irili kabarcıklar şeklinde tahrip edip dökerek iz bırakan bir virüstür. Çocuklarda daha sık görülür. Poksvirüsler variola ve major olarak ikiye ayrılı ayrıca ikincisi ilkine göre daha fazla ölüm oranı taşımaktadır.

Dna virüslerinden korunmanın yolları

Virüslerin başlıca yok etmenin temel kuralı grip aşılarının olunmasıdır. Virüsler okul, iş, kafe gibi ortamlarda insandan insana çok kolay bir şekilde geçmektedir. Virüslerden korunmak için kesinlikle ellerin sık yıkanması ve temiz tutulmasına virüslerin yaşayacak ortamların zemin hazırlanmamasına özen gösterilmelidir. Sigara içilen ortamlarda bulunulması solunum yolları hastalığı riskini de beraberinde getireceği için soğuk algınlığı gibi sorunlara izin verecektir. Öncelikle kendinizi ve çevrenizdeki insanları nezle soğuk algınlığı gibi hastalığa bulaşmış insanlardan daha mesafeli korumalı öksürmelere ve tokalaşmalara karşı daha dikkatli ve duyarlı bulunmalıdırlar. Bu tür virüslerin başlıca etkenleri çevre ve iklim koşulları yer alır. Mevsimler değişimlere bağlı olarak ani sıcaklık değişikliklerinde vücudun nemli, toz ve topraklı alanlarda Üst solunum yollarının koruyucu sıvısı azalır. Bu virüsler solunum yollarından kolayca bronşlara ilerleyebilir ve Akut bronşit hızlı bir şekilde ilerleyebilir. Akut bronşit genel olarak tehlikeli olarak görünmez. Virüse bulaşmış kişi en geç üç hafta içerisinde iyileşebilir ancak asıl önemli olan hastanın üzerinde solunum yollarına girdikten sonra bırakmış olduğu doku kaybıdır.
" } ] }