{ "title": "Çiçek Hastalığı Virüsü", "image": "https://www.virusler.gen.tr/images/Cicek-Hastaligi-Virusu-14.gif", "date": "19.01.2024 16:31:57", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Çiçek hastalığı virüsü, Çiçek virüsü, çocukluk çağı hastalığı olarak bilinir. Hastalık sivilceli ve noktalıdır. Virüsün boyutu 225 - 300 nanometre olup, çift zincirli DNA'dan oluşur. Vücudun tümünde etkili olan çiçek virüsü döküntü ve ateş ortaya çıkmasına neden olur. Virüs oluşumunu engellemek için aşısı kullanılır, aşı uzun süre koruma sağlar. Hastalık bulaşıcıdır.

Tarih boyunca kitlesel ölümlere yol açmış olan çiçek hastalığı virüsü, yaklaşık 200 yıl önce Edward Jenner'ın (1749 - 1823) çiçek aşısını bulmasıyla önemli derecede yok edilmiştir. Öyle ki bir dönem İngiltere'de her 13 insandan biri çiçek hastalığından ölmüştür. 17 ve 18. Yüzyıllar boyunca başta İngiltere'de olmak üzere yoğun olarak kıta Avrupa'sında çok aktif olan çiçek hastalığı virüsüne karşı aşının bulunuş hikayesi ilginçtir.

Hasta bir ineği sağan köylü kızının parmağının yara olduğunu, yara üzerinde küçük su dolu lenflerin olduğunu gören Edward Jenner, bu lenften aşı yapmak üzere birazcık su almış, bu suyu aşı olarak sağlam bir erkek çocuğuna enjekte etmiştir. Bu erkek çocuğunun çiçek virüsünü karşı bağışıklık kazandığını gören Edward Jenner çiçek virüsü aşısını bulduğunu her tarafa duyurmaya çalışmıştır.

Kısa zamanda birçok ülke tarafından tüm vatandaşlarına uygulanmak üzere zorunlu yapılan çiçek virüsü hastalığı aşısı ABD başkanı Jefferson ve ailesi tarafından da kullanıldı. Yine ünlü simgelerden Napolyon'da oğluna ilk çiçek virüsü aşısı yaptıranlardandır. Çiçek virüsü aşısı Osmanlı imparatorluğunda kapsamlı ilk aşılama Lale Devri'nde (1718 - 1730) yıllarında yapılmıştır.

Çiçek hastalığı virüsü nasıl etkisiz hale getirilir?

Hasta olan kişiler sıcak yerlerde bulundurulmaz, terlememesine özen gösterilir. Hastalığın süresi bir haftadır. Fakat hastalık belirtilerinden önce vücutta belli etmeden ortaya çıkmış olabilir. Bu durumda hastalık tam belli olmadan hasta kişi tarafından etrafa bulaştırılabilir. Bağışıklık sisteminin zayıf olduğu kimseler de etkisi daha fazla görülür. Hastalık ilerledikçe kaşıntı ve ateş artar. Halsizlik başka bir belirtisidir. Bu durumda hasta soğuk havada tutulmalı, ateş düşürücü verilmelidir. Hastalıkta antibiyotik ve aspirin kullanılmaz, aspirin hasta için ölümcül olabilir. Sivilceler kaşınmaz, kaşınır ise hastalık geçtikten sonra iz kalabilir. İleri derece çiçek hastalığı virüsü hastaları hekime başvurulur. Hastalık başladıktan 72 saat sonra yapılan çiçek aşıları da etkili sonuçlar verebilir.
" } ] }