{ "title": "Adenovirüs", "image": "https://www.virusler.gen.tr/images/Adenovirus-92.jpg", "date": "21.01.2024 14:47:37", "author": "Yunus Emre Ateş", "article": [ { "article": "Adenovirüs, İnsanlarda olduğu kadar hayvanlarda da enfeksiyonlara neden olabilir. Adenovirüslerin neden olduğu en yaygın enfeksiyonlar, solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Adenovirüs, sıklıkla solunum yollarını ve bağırsak yolunu enfekte eder. Bir enfeksiyon, genelde soğuk algınlığına benzer belirtilerle kendini gösterir. Boğaz ağrısı, burun akıntısı, göz akıntısı, hapşırma, baş ağrısı, öksürük ve ateş görülür. Bazı insanlarda adenovirüs ile enfeksiyonda bronşit oluşturabilir. Bazı enfeksiyonlar, konjonktivit (Pembe göz), cilt döküntüsü, ishal ve mesane enfeksiyonlarına da yol açabilir. Zayıf bağışıklığı olan bazı insanlarda, adenovirüs enfeksiyonuna bağlı komplikasyonlar gelişebilir. Sık görülen ciddi komplikasyonlar arasında; akciğer enfeksiyonu, pnömoni, orta kulak enfeksiyonu, otitis media, beyin enfeksiyonları veya menenjit sayılabilir.

Adenovirüs Nasıl Yayılır?

Hava yolu enfeksiyonu için, belirtilerin virüse maruz kalındıktan sonra ortaya çıkması, yaklaşık 2-14 gün arası sürer. Bu sürece inkübasyon süresi denir. Bağırsak enfeksiyonlarında kuluçka süresi, 3-10 gün arasında değişir. Hastalık 1 hafta boyunca etkisini gösterir. Ciddi enfeksiyonlar, bir kişiyi birkaç hafta boyunca zayıflatabilir. Adenovirüs herhangi bir kişiyi etkileyebilir. Sağlıklı bir insanda enfeksiyon genellikle hafiftir. Bir hafta içinde kendiliğinden düzelir. Yayılma iki şekilde görülebilir. Virüs, enfekte bir kişi öksürdüğünde veya hapşırırken bırakılan havadaki damlacıklar içinde taşınabilir. Bu virüs, cisimler üzerinde uzun süre yaşayabilir. Bu bulaşma, virüs bulaşmış kişinin kullandığı nesnelere dokunulduğunda veya virüs bulaşmış bir kişinin, virüs bulaşmamış kişiler tarafından kullanılan yiyecekleri veya diğer öğelerin ele alması durumunda da mümkündür. Enfeksiyon, gözleri, burnu veya ağzı elle yıkamadan, kirli ellerle dokunarak da yayılabilir. Kirlenmiş su kaynaklarının içilmesi, enfeksiyonun yayılmasına neden olabilir.

Adenovirüs Enfeksiyonun Teşhisi ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genellikle semptomlar, adenovirüs enfeksiyonlarını teşhis etmek için kullanılır. Bununla birlikte, adenovirüs enfeksiyonlarının teşhisinde yardımcı olan laboratuvar serolojik testler bulunmaktadır. Bu testler, bu tip enfeksiyon salgınlarında yararlıdır. Adenovirüs için spesifik bir tedavi yoktur. Enfeksiyon genellikle kendiliğinden geçer. Bununla birlikte, komplikasyonlar, spesifik antibiyotik tedavisi ile tedavi edilebilir. Komplikasyonsuz enfeksiyonlu hastalara genellikle; yatak istirahati, izolasyon, iyi hijyen, bazı ilaçlar ve bol miktarda sıvı önerilir. Ciddi derecede bloke olunmuş veya burun akıntısı durumlarında, serinletici nemlendiriciler ve hava yolu dilatör ilaçları önerilebilir.
" } ] }